Wednesday, November 16, 2011

Chilly Crab

Yesterday I went to pasar malam. Sekali terpandang ketam la pulak, terliur bile teringatkan chilly crab. Last-last, beli 3 ekor, RM20.. Current price RM22/kg. Ketam memang la mahal sikit, tapi sesekali tu boleh la. Penah sekali pegi makan blackpepper chilly crab kat restoran, sekali die charge RM70 untuk sekor. Betol-betol punya telan air liur. Hahaha.. Masak sendiri lagi save & sedap. 

Jom masak Chilly crab!! 



Ingredients:

Lada kering 2 genggam & 2 ulas garlic (blender)
3 ekor ketam
Sos ikan
Serbuk kunyit
Garam & gula
2 biji telur 

Let's start:

1) Gaul rata serbuk kunyit & garam pada cik ketam kite
2) Goreng beliau hingga garing. Ketepikan.
3) Guna minyak ketam tadi dan tumis bahan blender hingga garing
4) Dah garing, tambah sesudu besar sos ikan, garam dan gula
5) Bila rasa dah umphh, masukkan ketam yang dah digoreng tadi. Gaul rata
6) Masukkan telur ketam (jika ada)
7) Pecahkan telur 2 bijik dan biar hingga separuh masak, baru lah gaul rata sampai telur tu masak sepenuhnya


Pastu dah boleh la angkat dan hidang. Nak nampak cantek, buleh la tabur sikit daun bawang.


Bukan nak cakap besar la kan, tapi cuba dulu baru tau sedap ke tak. Huhu.. Pantun kat bawah ni ditujukan pada cik suami yang bile makan ketam, mulut gatal-gatal, dan jugak pada sume yang alergik pada seafood:

Beli ketam kat pasar malam,
Pasar malam hari Selasa,
Sedapnye bile makan ketam,
Kesian kat orang allergi tak boleh rasa..

Selamat mencuba uolls!!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...