Monday, December 19, 2011

My Secret Garden


Cik abby memang suka cucuk tanam, tapi apakan daya, rumah apartment so tanam dalam pasu jek la. Walaupun balcony cuma selebar 2 kaki, tetap ku gagahkan jua tanam apa yang patut. Nampak la hijau sikit kan, sejuk mata memandang..





Yang paling penting, kene tanam herbs seperti berikut:


Pokok lada - biji benih die ambil dari biji lada kering. 
Daun limau purut - ni beli kat pasar tani Temerloh. Jauh tu.. Penting untuk masak tomyam
Mint leaf a.k.a Daun pudina - Beli kat Cameron Highlands satu pasu, pastu semai kat pasu lain, sekarang dah ada 3 pasu. Buat ginger ale letak daun pudina sket, memang sedap!!
Daun pandan - my mama bagi, import dari Joho. Senang sikit nak buat nasi lemak..
Daun parsley - Pun beli kat Cameron Highlands. Garnishing for pasta.
Pokok kari - Takde daun kari, tak jadik la lauk kari..
Pokok serai ngan daun bawang pun cik abby ada tanam, tapi diorang takde dalam gambo. Hehe.. Nanti nak tanam pokok kunyit pulak. Ada gak cik abby tanam pokok hiasan, nak tambah cantek lagi secert garden cik abby ni kononnya..


Cactus comel

Pokok sireh - Bila die dah start menjalar nanti mesti cun

Pokok apa ntah, tapi yang hujung tu bonzai ok!
Pokok ni suami cik abby yang pilih time kat Cameron Highlands. Daun die bergulung, bunga macam loceng. Cantik.
Bulan lepas cik abby ada buat pasu tempurung kelapa, haaa, ni lah die hasilnya bila digantung:





Baru lah nampak tradisional sikit ada tempurung kelapa kat balcony. Huhu.. Semua pokok-pokok ni diberi makan baja tahi ayam, dan dimandikan 3 kali seminggu. 


Sebenonye, takde alasan utuk tidak bercucuk tanam walaupun dok kat rumah pangsa ke, kondo ke, apartment ke, apatah lagi rumah landed. 


Selamat berkebun!

Sunday, December 11, 2011

DIY: Shelf Back Cover

Have you ever encountered with a blank yet boring bookshelf? Now it is about time to add some blast to it. This time I did the shelf back cover (notice the stripe cover at the back of the shelf!) of the bookcase. 


Make this:



From this:




Looked awesome? Get the tutorial here. It's a super easy DIY!

Welcome to Sarang Craft!

Attention!


Got a new blog in the house! 


Sarang Craft will be the place where all my handmade, crafty-licious crafts and stuffs are gathered. But not to worry, I am still manage this 'tale of a housewife' as a personal blog until the very end. I just don't want to mix them in here. People might get confused, won't they?


Though the new one is still under construction (a lot of pics are yet to be uploaded), I promise I will keep them both up-to-date. Stay connected is all I'm asking.


If you like 'a tale of a housewife', I am sure you will love 'Sarang Craft' more.


Thank you so much for the continuous love and support. Saranghae!!


Mmuuaaahhhh!! 

Let's go to http://sarang-craft.blogspot.com

Friday, December 9, 2011

Lee Dong Wook and Kim Sun A Meet & Greet Session Part II

Check out my partner's blog, mizu-age, for more photos throughout the event. 




And also here.




Thanks for sharing.



Thursday, December 8, 2011

Lee Dong Wook and Kim Sun A Meet & Greet Session

It was 6th December 2011 and I was looking forward to meet the stars of Scent of a Woman. Got two tickets for me and my sister (Thanks to OneTV and Astrolife), but nobody to take care of the little girl, Balqis. At last, my sis withdrew herself to volunteer jaga CikBal and the other ticket is sold to one lucky amoi.



Bergambar kenangan at my Secret Garden sebelum pegi jumpa hero..
Balqis mengenangkan nasibnya kene tinggal
 Dalam tentatif program, event tu sepatutnya bermula jam 5.30pm. So, cik abby pun terkedek-kedek la pegi Mandarin Oriental Hotel pukul 5pm. The long queue surprised me, sampai ke luar hotel, and of course I have to wait at the outside for nearly an hour before the Q started to move like, a step. Cik abby siap sempat susukan CikBal lagi kat lobby hotel sementara tu. 

Didn't expect the long Q
I have never been to this kind of event before, so I don't prepare, cuma bawak diri jek. Ada yang memang die hard fan siap bawak banner bagai. Yang penting, dapat jumpa LDW ok! Dalam pukul 6.20pm, akhirnya tibalah turn saya untuk register. Pas register, kene tunggu lagi rupanya. Nasib baik ada snacks and drinks tersedia. Kite pun mamam la dulu..

Macam selebriti la pulak
This is the lucky girl, apparently she was my partner from the beginning until the end
Sume tengah tunggu nak masuk ballroom
Kat depan stage
Jehan Miskin was the MC for the day. Before the show started, he asked three quick questions and three persons who can answer the each question respectively will get the chance to play a game with Lee Dong Wook and Kim Sun A as the judges. I am so proud (until today) that I was chosen to answer the third question correctly. I was the one at 1.55min.



Rupa-rupanya, kene menari tango depan diorang kan. Rehearsal la dengan penari tango 3-4 kali sebelum diorang masuk. Masa tengah tunggu turn nak naik pentas, menggigil lutut ni nak menari, tangan sejuk nervous punya pasal. Naik stage tetibe jek rasa confident menyelubungi diri. Terus menari tango yang move die ntah hape-hape. Cik abby tak lepaskan peluang menatap wajah hero time ni. Kalau boleh tanak berkelip langsung. For once, lupa pulak dah ada suami. Huhu.. Hah, korang tengok video ni, dengar betul-betul yang translator LDW tu cakap, "The lady in the blue, she just staring at me". (I am glad LDW noticed me!) Siyot punya Jehan cakap, "Eee tak malunya". Hahaha I don't care. Bukan selalu dapat jumpa. Ni lah masanya.. 



Tak caya dapat jumpa LDW upclose macam ni (Kim Sun A terus dilupakan). Dapat peluk! Arghhh seakan dunia ni saya yang punya.. Kim Sun A was so tall, I have to jengket kaki bila amik group photo.


Diorang siap sempat nyanyi duet lagi, lagu 'Us Again'. A sneakpeak of their song:




Tengah feeling nyanyi
Ada lagi video yang fans dah upoad kat Youtube, tapi xdapat la cik abby nak letak kat entry ni banyak-banyak. Tak caya ke LDW ni hensem, tengok sendiri kat sini, dan sini. Ada banyak lagi link, tapi dah malam dah ni, tak larat nak copy semua. Cik abby pun tak dapat nak amik banyak gambo diorang sebab saya atas stage. Sorry.. 


Haaa, ni lah die premium autographed photo signed by LDW and KSA yang hanya kami bertiga saja yang dapat. Jeng jeng jeng:




Thanks to the autographed photo, I became a 10 minutes attention. Hahaha. Pas diorang pegi jek, ramai nak amik gambo ngan cik abby. Korang yang ada amik gambo tu, kirim-kirim la kat sini ekk. Nak tengok jugak..


Last but not least, dapat goodies bag from OneTV Asia. Nomu nomu kamsahamnida!


Ada satu tertinggal, a poster which I gave to my partner
Bagi sesiapa yang nak share experience time meet & greet ni, feel free to contact me sebab saya amatlah berbesar hati untuk berkongsi. Jom sama-sama share!





Sunday, December 4, 2011

Soft Toy: TV Remote Control

Untuk anak-anak yang suka main dan gigit-gigit remote, ni salah satu solution die. Visit sarang craft for more close-ups and info. 


I share because I care!

Saturday, December 3, 2011

I Won Tickets to Meet Lee Dong Wook!!

Tet Tet!! A message came in at 6.10pm. It was from Astrolife and it sounded like:


"Congrats! U hv won 2 tix to meet Kim Sun A & Lee Dong Wook live @ 6/12, 5.30 pm, Mandarin Oriental Hotel. Show SMS & ASTRO bill for entry".


The story began after a few days Astro launched a contest of Korean Stars Meet & Greet in conjunction for the promotion of a new Korean drama, Scent of a Woman, starring Lee Dong Wok and Kim Sun A, which is currently airing on channel 393: OneTV . It was a super easy contest, just log on to astrolife, and answer some related questions.


Well, seemed like luck was on my side. I was so excited I rolled on the floor. I never thought of winning it and never expected this chance would come to me like, so damn easy! ! There were 100 winners and I was one of them! 


Scent of a Woman
Last but not least, see you there on the 6th, Lee Dong Wook!! *shouting* 


Yahooooooo!!!!!!!!!!!

Thursday, December 1, 2011

Bubur CikBal

Bubur ni mama cik abby yang ajar, biasa la, orang melayu baby die makan bubur. Kalu omputih, makan biskut ngan puri buah.. Balqis a.k.a Cikbal makan bubur ni since umur die 6 bulan (waktu yang sesuai untuk start feeding your baby their first solid food), sampai la sekarang ni, dah dekat setahun setengah. 




Tak payah cakap banyak, nah ni resipi die:




1) Beras segenggam
2) Seulas bawang putih (ketuk & cincang halus)
3) Sehiris halia (ketuk & cincang halus)
4) Sedikit bawang goreng
5) Lobak merah (cincang halus)
6) Udang kering (basuh & rendam)
7) Daun sup (cincang halus)


Ingredients kene la cincang halus, sebab nak bagi baby makan. kang tercekik pulak. Bahan-bahan dah siap, boleh la start masak. Tempoh masakan lebih kurang 45 minit.


Basuh beras, tanak atas dapur dengan api kecil (air letak banyak sikit dari masak nasi biasa) 
Mama cakap api jangan beso. Nanti lambat masak. Guna periuk kecik yang sesuai dengan segenggam beras untuk jimatkan gas.

Biarkan mendidih dulu. Kacau sekali sekala (siap ada asap lagi)

Dah mendidih, masukkan semua bahan-bahan tadi (jangan lupe tos dulu udang kering tu)
Let it simmer sampai bubur pekat. Kacau once in a while untuk elak berkerak. 


Time bubur dah pekat, tabur sikit garam just enough to taste. Kene la ingat yang ni baby food, bukan makanan orang tua. Kang kecik-kecik lagi dah kene darah tinggi...


Bila bubur dah masak, camni la rupa dia.
In my opinion, bubur ni sedap, even cik abby pun ada ngap sikit time suapkan Cikbal. Hehe.. Masa Cikbal baby, bubur ni cik abby blender dulu dalam 2 saat, biarkan sejuk 5 minit, baru bagi Cikbal makan. Tapi sekarang ni, geraham die pun dah tumbuh, tak payah nak blender lagi. 


Bubur ni best eaten warm, dihidang dengan air Ribena..


Alternatively, boleh juga ganti udang kering dengan ikan bilis goreng yang dah siap kisar halus. Konon-konon macam kiub ikan bilis la kan, tapi tak elok guna kiub untuk baby food sebab ada MSG, perasa, pengawet. Kalu nak lagi umpphhh koyakkan sikit daun kunyit dalam bubur. As the result, bubur akan rasa macam ala-ala bubur lambok gitu.. 


Bagi sesape yang ada baby tu, bole la try resipi ni ye. Kalu nak masak untuk makan sendiri pun boleh jugak. Selamat mencuba uolls!!

Tuesday, November 29, 2011

Thank you Bonuslink!!

Once upon a time at my in-law's house, I toasted two slices of white sandwich bread in a toaster, then spread them with pandan kaya. I don't know what's got into me but the toasted bread were so yummy that made me want to toast another two slices more. I ate with passion and full of appetite. And that was when I decided to have one toaster at my own home (I do not have one before, duh~).


I browsed into Google searching for a good toaster for me (to that extent) and suddenly my conscious told me, 'Why don't you redeem one at Bonuslink (I love privilege cards, I have a lot of them)?'. And so I did redeemed it from Bonuslink where it deducted 4200 points from my account (Luckily I have more than enough points at that particular time).


Two weeks later and it landed on my kitchen:




I was super excited to received the parcel from the CityLink guy (after 1 week of hardship trying to reach for me but I was not at home - vacation). I like the model very much (brand Morgan), so modern, but unfortunately there was no kaya at home, so I spread peanut butter instead.





I am so thankful to Bonuslink that I can enjoy my delicious toasted kaya bread anytime. What's more, it is completely free, who doesn't like free stuffs right?

Thank you Bonuslink! I am sure to swipe the card more and more in the future!

Friday, November 25, 2011

A Headscarf for You!!




A bunch of colorful head scarfs. First time doing it and I think I nailed it!! 


I like the 3D motives the most, and jeng jeng jeng, here are the close-ups:


Red Kekwa

War of the Roses

Red-Blue-Yellow Kekwa
The 2D also cute. It is just flat, that's all..


Blue Flora
The free-size head scarfs are available in 5 colors; Red, blue, yellow, pink and orange. The price range from RM5-RM8 depends on motives. And if you want a design of your own, I will try my best to make it come true.


I like them. Do you?


Sharing is caring!!





Wednesday, November 23, 2011

Year End Sale (Y.E.S) Promo!!

Greetings from cik abby!

In conjunction with Malaysia Year End Sale (Y.E.S), all orders from now until 31st December 2011, all postage fee is excluded. 

This means postage fee is FREE!! 

So what are you waiting for? Order now to enjoy this offer! 

Email me these details at nabila_khalid85@yahoo.com:

Product Name
Name
Address
Contact No
Additional Info (e.g. design, motives)


More products to come this coming December!


Soft Toy: Sneaky SSSnake Stripe Version

Another snake is sneaking into the house!! It is the stripe one this time..



With a diameter of 6 inch, its body has the color of yellow at the upper and green belly underneath, with colorful stripes to complete its pattern. It is also perfect for birthday gift for kids and toddlers.

Coiling at the cushion's edge

With his polkadot cousin
You can have one too with your choice of color and pattern. I can make upon order.

Do contact me at the above page should you interested in one. 

Sharing is caring..

p/s: Coiling is the designed. It cannot be straightened.

I wanna Marry POMEGRANATE!!!

Sejak dua menjak ni, cik abby suka betol makan buah delima a.k.a pomegranate. Rasa die manis, walaupun banyak biji, tapi ada banyak jus. Kalau nak makan buah delima ni, kene prepare piring kosong kat tepi, untuk buang biji. Huhu..


Sekarang ni kat Malaysia memang tengah musim delima. Pegi la kat supermarket, even pasar malam pun ada. Last months cik abby beli kat Econsave harga die RM1.99/pc. Last week kat pasar malam ada pakcik tu jual RM2/pc, cik abby beli 4. Nasib baik tak beli kat ada satu brader ni. Dia kata selonggok 5 bijik RM10, tapi beli satu-satu RM3/biji. Mangkuk hayun betol. This week harga turun, kat gerai pakcik minggu lepas, 3 bijik RM5. Ape lagi, borong la 6 bijik terus. Baru sepuloh hinggit. Stok sampai pasar malam minggu depan pulak. Tapi kalau kat Shah Alam, pernah cik abby pegi kat pasar malam Seksyen 6 die bulan lepas, RM6 sebijik. Pale hotak die!! Ko makan la sendiri buah tu sampai kembong!


Buah delima ni bagus untuk kesihatan, sebab tu la skrg ni jus buah ada extract pomegranate. Antaranya insyaAllah boleh reduce heart disease risk, kalau diamalkan minum jus die. Buah delima ni juga merupakan salah satu punca vitamin C, vitamin B5, potassium, dan polyphenol (sumber Wikipedia).


Buah delima yang cik abby beli kat pasar malam di Bangi


Bukan takat tu jek, Allah s.w.t ada menyebut tentang buah delima 3 kali dalam kitab suci Al-Quran:
"Di dalam kedua syurga itu ada buah-buahan, kurma dan delima" (Surah Ar-Rahman : 68)

"Dan Dialah yang menurunkan air dari langit, lalu kami tumbuhkan dengan air itu segala macam tumbuh-tumbuhan, maka Kami keluarkan dari tumbuh-tumbuhan itu tanaman yang menghijau itu butir yang banyak; dan dari mayang kurma mengurai tangkai-tangkai dan menjulai, dan kebun-kebun anggur, dan (Kami keluarkan pula) zaitun dan delima yang serupa dan yang tidak serupa. Perhatikanlah buahnyapada waktu berbuah, dan menjadi masak. Sungguh, pada yang demikian itu ada tanda-tanda (kekuasaan Allah) bagi orang-orang yang beriman" (Surah Al-An'am : 99)

"Dan Dialah yang menjadikan tanaman-tanaman yang merambat dan yang tidak merambat, pohon kurma, tanaman yang beraneka ragam rasanya, zaitun dan delima yang serupa (bentuk dan warnanya) dan tidak serupa (rasanya). Makanlah buahnya apabila ia berbuah dan berikanlah haknya (zakat) pada waktu memetik hasilnya, tapi janganlah berebih-lebihan. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang yang berlebih-lebihan" (Surah Al-An'am : 141) 


Buah delima ni adalah salah satu good example from Al-Quran. Ini bermakna khasiatnya memang excellent. Mestilah kan, kalu tak, takkan tumbuh dalam syurga. Hebat-hebat..


Apa tunggu lagi, jom makan buah delima sementara masih banyak dijual di pasar malam. Huhu..



Monday, November 21, 2011

Mood Brooch for this Monsoon Season

Experiencing the monsoon season at this end of the year can make anybody being moody. And thanks to the tengkujuh season, I was tempted to design these 3-serangkai brooches for your everyday use. Well, these rain-cloud brooches can indicate your mood on such day too..



Put on Sunshine brooch when you are happy and feeling awesome! While you're upset, don't be, just let the Raining brooch tells it all. But when you are in a grumpy mode, the Lightning brooch is perfect for you. 'Don't mess with me!', it might says..

The close-ups please...

Side view

Back view
Can't get enough of it? There's more..




Not in any of the above mood? You can wear it whenever you feels like it!!

Sharing is caring..

p/s: Credits to klux for a splendid photography effects.
There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...